Koska edellisen kirjoituksen kulttuuriosio herätti osassa lukijoita hylkimisreaktion, jatkamme samalla linjalla.

Chile tunnetaan maailmalla erityisesti lyriikastaan. Tunnetuin chileläinen kirjailija lienee Pablo Neruda (1904 – 1973), jonka tunnetuin teos Veinte poemas de amor y una canción desesperada julkaistiin vuonna 1924.
Muita merkittäviä chileläisiä kirjailijoita ovat muun muassa Nicanor Parra, jonka teos Poemas y antipoemas on yksi latinalaisen amerikan kirjallisuuden klassikkoja. Victor Jara puolestaan on chileläisen taiteen monitoimimies. Jara on toiminut muun muassa teatteriohjaajana, laulajana, lauluntekijänä sekä runoilijana. Tämän lisäksi Jara on vaikuttanut merkittävästi kansanmusiikkiin pohjautuvan Nueva Canción Chilena -laululiikkeen syntyyn. Jara koki väkivaltaisen kuoleman vuonna 1974 ja hän on noussut ihmisoikeustaistelun symboliksi. Sergio Badilla Castillon asui maanpakovuosinaan muun muassa Ruotsissa ja hänen runoissaan onkin paljon skandinaavisia vaikutteita. Badillaa pidetään runouden transrealistisen suunnan luojana.

Tiesitkö että (6): Valparaisossa vuonna 1968 syntynyt Rodrigo González on saksalaisen Die Ärzte -yhtyeen laulaja ja basisti. Yhtye voitti vuonna 1983 saksalaisen rock-kilpailun, jonka palkintosumma oli 10000 saksan markkaa. Saksan markka oli Saksan liittovaltion valuutta vuodesta 1949 vuoteen 2001 ja sitä käytettiin virallisena valuuttana myös Kosovossa ja Montenegrossa.

Chileläisen proosan merkittävimpiä teoksia on Alonso Ercillan romaani El Araucano, jossa vastakkain asettuvat valkoisten kreolien valtakultturi, sivilisaatio ja intiaaniväestön villi, tuliperäinen suhde maahan.

Viime aikoina chileläiselle kirjallisuudelle on ollut tyypillistä kerrontateknisesti lineaarisen aikakäsityksen muuttuminen, useat kertojaäänet sekä fantasiakirjallisuuden kasvu. Fantasian vapauttamiseen liittyy uskonnollisten ja seksuaalisten tabujen rikkominen ja Chilen kulttuurikontekstissa eritoten poliittisen ja seksuaalisen vapautumisen rinnastaminen. Chilen uuden proosan tunnetumpia nimiä ovat mm. Marcela Serrano, Diamela Eltit, Pia Barros, Carlos Franz, Raul Zurita ja Jaime Collier.

Lähteet:
Wikipedia
Chile-seura (www.chile-seura.fi)

Itse matkan suunnittelu ei ole edistynyt oikeastaan mitenkään. Tällä hetkellä ei oikein ole muuta tehtävissä, kuin odottaa. Viisumiasiatkin hoidetaan todennäköisesti vasta ensi vuoden puolella. Eli koittakaa arvon lukijat malttaa odottaa, jahka pääsemme reisun päälle niin varsinaisia matkakokemuksiakin alkaa ilmestymään tähän blogiin.