...Rapa Nui, Isla de Pascua, Easter Island, Osterinsel, Lihavõttesaar, Påskön, Pääsiäissaari. Tämänkertaisen blogitekstimme aiheena on siis eteläisellä Tyynellä valtamerella sijaitseva Pääsiäissaari. Nimen saarelle antoi aikanaan hollantilainen merimies Jakob Roggeveen, löydettyään saaren pääsiäisen tienoilla. Pääsiäissaaren pinta-ala on noin 163,6 neliökilometriä ja asukkaita saarella on suurin piirtein 3791. Saaren koosta ja väkimäärästä saa hyvän kuvan vertaamalla lukuja esimerkiksi eteläisessä Suomessa sijaitsevaan Säkylän kuntaan, jonka maapinta-ala on 159,41 neliökilometriä ja väkiluku on 4890. Kyseessä ei siis ole kovinkaan pieni saari.

 

Pääsiäissaari on vulkaaninen saari Polynesian saaristossa. Se on yksi maailman eristyneimmistä paikoista ja sinne on matkaa Chilen rannikolta noin 3700 ja lähimmältä asutulta saarelta noin 2000 kilometriä. Pääsiäissaari on myös eräs Chilen tunnetuimmista turistikohteista ja se tunnetaan erityisesti ikiaikaisista moai-patsaistaan, jotka ovat kuuluneet UNESCOn maailmanperintökohteisiin vuodesta 1995 lähtien. Patsaiden alkuperä on edelleen ratkaisematon mysteeri, mutta yleisimmän teorian mukaan saaren polynesialainen väestö kaiversi patsaat vähintään 500 vuotta sitten. Saarella on myös tätäkin vanhempia, hieman pienempiä patsaita, joiden otaksutaan olevan peräisin 800-luvulta. Moait ovat suurelta osin siis edelleen arvoitus, mutta erään teorian mukaan ne on pystytetty merkkihenkilöiden kunniaksi ja kenties tämän takia suurin osa patsaista esittääkin miehiä!

 

Vaikka pääsiäissaari onkin eksoottinen matkakohde, siellä vierailee vuosittain ainoastaan nelisenkymmentätuhatta matkailijaa, joten luonto on säilynyt jotakuinkin koskemattomana. Mitäs pääsiäissaarella voi sitten tehdä? Ainutlaatuisen luonnon lisäksi saarelta löytyy loistavat mahdollisuudet ainakin surffaamiseen, sukeltamiseen ja syvänmeren kalastukseen.

 

Ensimmäiset omat muistikuvat paikasta nimeltä pääsiäissaari tulevat hyvinkin monelle suomalaislapselle merkittävästä julkaisusta eli Aku Ankasta. Kuten monesti kyseisessä sarjakuvassa, tapahtumat sijoittuivat jonnekin hyvin hyvin kauas, eli tässä tarinassa timbuktun sijaan pääsiäissaarelle. Pikaisella googletuksella ei löytynyt kyseistä Aku Ankan numeroa, mutta tarinan englanninkielinen nimi lienee ”The mystery of easter island”.

 

Tiesitkö, että (31): Aku Ankka on suomessa viikoittain ilmestyvä sarjakuvalehti, joka sisältää tarinoita Walt Disney luomasta eläinmaailmasta. Lehden maskotti ja päähenkilö on Ankkalinnassa asuva Aku Ankka, mutta lehti sisältää myös paljon tarinoita ilman Akua. Aku Ankka-lehti on suomen suurin viikkojulkaisu ja sitä lukee viikoittain jopa yli miljoona ihmistä. Väkilukuun suhteutettuna missään muualla maailmassa ei lueta yhtä paljon Disneyn julkaisuja ja nykyään Aku Ankka onkin kasvanut suomessa kansalliseksi instituutioksi, huolimatta ulkomaalaisesta alkuperästään. Lehden tunnetuimpia piirtäjiä ovat legendaarinen Carl Barks ja nykyään suurta suosiota nauttiva Don Rosa.

 

Ehkäpä silloin pienenä poikana Aku Ankkaa lukiessa kävi myös mielessä että kyseinen paikka olisi tutustumisen arvoinen, mutta tietysti tämä jäi ainoastaan pikaisen haaveilun tasolle. Itse asiassa pääsiäissaari oli tiettyyn päivään asti edelleenkin hyvin kaukainen matkakohde, ennen kuin iltasanomien otsikko menneenä vuotena kiinnitti huomion. Eli alla olevan jutun mukaan suomalainen nuorehko miesturisti yritti pihistää korvan yhdeltä saaren kuuluisalta Moai-patsaalta.

http://www.iltasanomat.fi/uutiset/ulkomaat/uutinen.asp?id=1509608

 

Tekonahan tämä on tietysti ehdottoman paheksuttava. Kuitenkin uutisen jälkeen muistaakseni Nikon kanssa vitsailtiin että tämähän voisi sattua itse kullekin… ja tarkkana pitääkin olla sillä viikko sitten päätimme lopettaa seuraavan matkakohteen arpomisen ja ostimme lennot tälle mystiselle saarelle!!! Uskomme molemmat ettemme keksi mitään yhtä typerää ja ala hajottamaan näitä historiallisia patsaita, vaan otamme siten kokonaisen Moain mukaan, sikäli mikäli rinkassa on tilaa. Tai vähintäänkin ratkaisemme patsaiden mystisen alkuperän, mene ja tiedä. Lennot Santiagosta maksoivat kylläkin riittävästi mutta toisaalta unelmia voi joko toteuttaa tai jättää toteuttamatta. Me valitsimme tälläkin kertaa ensimmäisen vaihtoehdon…

 

Vatoslocos y Te pito o te henúa

Peluquería chilena


p.s. Kuvia saanette ihailtavaksi matkaraportin yhteydessä vielä ennen keskikesän juhlavinta juhlaa eli juhannusta. Toisille se on tänä vuonna keskellä talvea.